Over Strackxhoeve

Strackxhoeve is een gemeenschapsboerderij gelegen in het Merode gebied in de Zuiderkempen, te Veerle-Laakdal. Op de zeven hectare grond worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden geteeld volgens een regeneratief landbouwmodel. Dat betekent dat we tijdens het boeren de levendragende capaciteit van het land vergroten. Mensen in de buurt kunnen meegenieten van de oogst middels een oogstaandeel, het huidige smaakpalet.

We zorgen voor een veerkrachtiger ecosysteem middels toename van biodiversiteit, habitat diversificatie, een geïntegreerd watermanagement en een florerende, onverstoorde bodem onder de voeten. Die gezonde basis proef je in onze producten, het smaakpalet, dat wij onze buren aanbieden.

Door de focus te leggen op betekenisvolle, handmatige arbeid gebruiken we nagenoeg geen fossiele brandstoffen. Ondertussen halen de houtige gewassen waar noten, fruit en ander lekkers aan groeien, CO2 uit de lucht. Hierdoor kunnen we zeggen dat onze producten, het smaakpalet dat we onze buren aanbieden, klimaatpositief zijn.

Dit smaakpalet, vol vers geoogste groenten, kruiden en eetbare bloemen, wordt wekelijks afgehaald bij ons op de hoeve. Dankzij de éénmalige betaling van jouw oogstaandeel aan het begin van het seizoen zijn wij boeren zeker van een eerlijk loon en beschikken we over de werkingsmiddelen om op een regeneratieve manier te telen. En jij kan praktisch het jaar rond genieten van al het lekkers dat hier groeit!

Voor iedereen die geïnteresseerd is organiseren we openvelddagen, informatieve rondleidingen, oogstfeesten en sporadische veldkeukens. Mensen kunnen ook mede-eigenaar worden van de boerderij en de grond. Zo dragen zij bij aan een duurzaam landbouwmodel en kunnen we een gezond, meerjarig productiesysteem opzetten.

Onze producten

Meedoen

Strackxhoeve is een gemeenschapsboerderij. Naast het nemen van een oogstaandeel kan je:
– nu al komen vrijwilligen,
– binnenkort coöperant worden,
– een informatieve rondleiding volgen,
– zelf leuke ideeën aanbrengen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Team Strackx

Als je je groentepakket komt ophalen of je hebt ingeschreven voor een rondleiding zal je kennis maken met Brent en Jolien.

Brent werkte als tuinman en maakte als ambachtelijk houtbewerker meubels naar eigen ontwerp. Sinds januari 2022 werkt hij aan het uitbouwen van de Strackxhoeve. Na vele avonden met zijn neus in de boeken, meewerkdagen en bezichtigingen bij voedselbossen en bio-bedrijven in de Benelux, maandenlang vrijwilligerswerk bij agro-ecologische projecten in Zweden en Portugal, werd het tijd om zelf een project op te zetten. Zo wil hij een bijdrage leveren aan het herformuleren van het antwoord op de meest fundamentele vraag: wat gaan we eten?

Jolien heeft een achtergrond in de brede socio-culturele sector, met maatschappelijk engagement als rode draad. Zij focust zich op het betrekken van de gemeenschap bij de Strackxhoeve: hoe kunnen we mensen verbinden met zichzelf, elkaar en met het niet-menselijke leven in hun omgeving?

Lenteland

Strackxhoeve is een Lenteland boerderij. Stichting Lenteland helpt bij de opstart van de boerderij en verzorgde de voorfinanciering. Vervolgens kan iedereen mede-eigenaar worden. In dit filmpje leggen we uit hoe dat werkt en wat een Lenteland boerderij is.

Lees hier meer over Lenteland en andere Lenteland boerderijen.